LOKALA SNABBLÄNKAR
Bostadsrätter till salu
Villor och fritidshus till salu
Lediga jobb - Väder - BLT
Karlskrona kommun - Bio

Webbisar - Nyfödda - Lunch

DIN INTERNETBANK
Swedbank-Nordea-SE-Ikano
ePlusGiro-Skandiabank

ÖVRIGA SNABBLÄNKAR
Bokus
-Blocket-CDON-DN
DI-Ebay-FB-Hitta-Hotmail
Hotels.com [SE] -ICA
FK-Ginza-Gmail-NetOnNet
Avpixlat
PPM-Skatteverket-
StayFriends-WayBack

Shop@karlskrona.nu

ÄLDRE ARTIKLAR MM
Karlskronakonstnärer
Janne Lindello
Skoljubileum 1998
Berlin Marathon 2000
Vinskänksmagistraten

Karlskrona from Space
Karlskrona by Night
Sommarbilder

Provkörning
av spårvagnar


Den 7 december 1910
provkördes spårvagnarna!

Saluhallen

Klenoden som revs!

Världskändis
på besök 1933!

Tecknade tomtevykort

OS i Karlskrona?

Djärva drömmar 1912!

Mirakelgröten
i Holmsjö


Hedvig Lindholm-Eneroth
en kontroversiell kvinna!

Grosshandlaren
i fria luften

Ett känt Karlskronaoriginal

© Copyright 1997-2010
www.karlskrona.nu
info@karlskrona.nu

 

  Isidor Törnström
Klingar efternamnet bekant?

Han föddes i Karlskrona 1870 och var sonsons son till den berömde bildhuggaren Johan Törnström; det var han som utförde de anslående galjonsbilderna för fregatter och linjeskepp som ni kan beundra i vårt nya marinmuseum.

Konstnärligt påbrå
Isidors far var också konstnär, så det fanns onekligen konstnärligt påbrå i släkten! En period studerade han för den välbekante västkustmålaren Carl Wilhelmsson, men det är svårt att se några spår av Wilhelmssons kustmåleri i Isidor Törnströms måleri.

Han kom att måla porträtt, landskap, folklivsskildringar och mariner från östra Blekinge.Gärna med motiv från trakten av Nättraby. Han återgav landskapet med en blond lyrik som erinrar om Edvard Bergs innerliga måleri. Edvard Berg, vem var då han? Jo, en mycket populär svensk målare under senare delen av 1800-talet. En av de första svenska friluftsmålarna. Han blev stilbildande för många kollegor.


Motiv från Mjövik utanför Nättraby

Drogs till vår historia
Törnström hade en stark (och enligt somliga olycklig) dragning till historiemåleri. Denna genre är ju föga uppskattad idag. Han utförde 16(!) oljemålningar vilka behandlade Yxnes saga. "Karolinermålaren" Gustaf Cederström lär ha tillhört hans favoritmålare.

När han avled i sitt hem i Nättraby 30 november 1952 var han sysselsatt med en monumentalmålning "Vitus Andersson och konung Karl XI". In i det sista sysslade han alltså med sin palett, sina penslar, färger och dukar. Livet igenom behöll han sin målarglädje.

Bortglömd av de flesta
Varför är då denne personlighet så pass bortglömd som han ändå är ? Ett skäl är nog att han var konservativ och tillbakablickande i sitt måleri. Är man det straffas man ofta med glömska av senare generationer. Man kommer ihåg banbrytarna/nyskaparna, inte epigonerna.

Mitt favoritverk är hans akvarell "I båtmanstorpet". Sven-Öjvind Swahn skriver i sin bok "Båtsmän och båtmanshistorier" om just denna akvarell: Han låter "den gamle väderbitne beckbyxan uppträda i all sin prakt, allt från de värdefulla uppmunstringstecknen på blusärmen till de härligt utgångna smärtingsladdorna på de giktbrutna fötterna".


Artikeln är skriven av Ulf Hansson. Hör gärna av dig till Ulf om du har kommentarer till artikeln på adressen brahms@algonet.se